Tekstiilidest ja trendidest


Tekstiilidest ja trendidest

Toitlustuskoha ja majutusasutuse edus mängivad rolli mitmed pealtnäha väikesed tegurid, mille puudumist märkab aga iga klient ja personaliliige. Üks selliseid detaile on töötajate ametiriided ja tekstiilid.
Ilusad ja mugavad töörõivad on hea võimalus anda oma töötajatele märku, et neid hinnatakse. Sellele tuleb mõelda, sest klienditeenindajad kui ettevõtte liikuvad visiitkaardid peavad igapäevaselt suhtlema inimestega, olema heas tujus, käituma professionaalselt ning moodustama ülejäänud kolleegidega sünergiast pakatava meeskonna.
Vahel tekib küsimusi, kas tekstiilid on väärtust loovad elemendid restorani-, hotelli- ja toitlustusettevõttes või tüütu ja kulukas peavalu – kõik sõltub teadlikust valikust! Töörõivaste hankimisel, olgu siis tegemist kokariiete, teenindajate rõivastuse, toateeninduse või puhastusteenindajate rõivastega, on oluline teha eelnevalt ära põhjalik kodutöö. Selgitada täpselt välja oma ettevõtte jaoks sobilikud tooted ning panna need tööle parimal võimalikul viisil.

Tänased trendid

Kui rääkida valdavast enamikust ja tänastest trendidest, siis on mugavate, hingavate, õhemate ja lihtsamini hooldatavate materjalide eelistamine ilmselge. Moes on erinevad hallid toonid, samuti vastupidavast teksariidest põlled ning selle variatsioonid. Tänapäeval mängib suurt rolli ka kindlasti keskkonnasäästlikus ehk jätkusuutlikkuse põhimõttel (Sustainable) taastoodetud materjalid. Väga head tagasisidet oleme saanud Taani brändi Kentaur kohta. Taani disain ja tooted sobivad hästi eestlaste eelistustega – skandinaaviapärane tagasihoidlik disain, väikesed iseloomulikud detailid ja kasutajamugavus ning samal ajal kvaliteetne kangas ja mõistlik hinnaklass.
Samuti on oma koha Eesti toitlustusmaastikul leidnud Hollandi premium bränd Le Nouveau Chef, mille elegantsed ja keskkonnasõbralikud kokajakid, kokapõlled ja teenindajateriided on vallutanud paljude restoranipidajate südamed.

Klassika tagasitulek

Kuigi momendil tunduvad domineerivat tänavatoitu pakkuvad toidukohad, on mitmed toidukriitikud ja tippkokad võtnud sõna varjusurmast ärkava fine dining’u teemal. Tasapisi annavad inimesed märku soovist veeta oma hinnalist ja vähest vaba aega meeldivas ning esteetiliselt nauditavas keskkonnas. Käik restorani ei ole lõppkokkuvõttes ainult eesmärk kõhtu täita, vaid see on kvaliteetaeg oma lähedastega, sõprade või äripartneritega nagu heas mõttes minireis.

Klassikalise teeninduse juurde kuuluvad ikka aegumatud valge särk, must vest ja lips. Tänapäeva materjalid on niipalju muutunud, et selline riietus ei pea olema ebamugav teenindajale nagu pahatihti kardetakse. Siinjuures võiks kaaluda, et toidukoht katab õhtusöögi ajal lauad pidulikumalt ja näitab sellega erilist lugupidamist oma klientide vastu, kes on ju samuti õhtusöögiks valmistunud ning ennast sättinud ja pidulikumalt riidesse pannud.

Oma klassikaline koht on ka valgel koka­jakil. Sellega sisendame klientidele usaldust, plekke pole võimalik tumeda kanga taha peita ning see hoiab au sees traditsioonilist koka ametit. Silma jääb kriipima, kui nuga, kahvel, lusikas asetatakse palja laua peale. See ei ole hügieeniline, eelnevalt on lauaplaati katsutud käega, keegi on sinna peale aevastanud vms. Kui restorani kontseptsioon ei näe ette laudlinu, siis servjett päästab olukorra ja söögiriistad saab selle peale asetada.

Milles seisneb profirõivaste kvaliteet?

Väga oluline on tekstiilide puhul kasutajamugavus ja kestvus. Kvaliteedi juures tuleb silmas pidada tekstiilide värvipüsivust ka kõrgetel temperatuuridel pesemisel. Kangas peab säilitama oma esialgse struktuuri, naturaalsest materjalist kangad peavad olema eeltöödeldud, et vähendada kokkutõmbumist.
Selleks, et maksimeerida võimalikult pikka kasutusiga, on ülioluline valida hiljem ka õige koostööpartner, kes tooteid hooldama hakkab ehk siis pesumajateenuse pakkuja.

Tule külla Smiletexi salongi või võta ühendust e-posti teel ning meie professionaalne tiim aitab valida just Teie meeskonna jaoks mugavaima ja meelepäraseima lahenduse.

Peeter Pihel, peakokk, kaasasutaja Fotografiska Tallinn

Minu ootused tööriietele on isegi kõrgemad kui n-ö argipäeva riietele, mida kanname. Et istuks hästi seljas, et kangas hingaks, et kusagilt mõni õmblus ei hõõruks, et peaks palju pesule vastu ja no välja võiks ka ikka hea näha. Olen alati oma köögis hinnanud kõrgekvaliteedilisi tooteid ning toetanud jätkusuutlikke tavasid ning rohelist mõtteviisi. Oleks ju kurb, kui tööriietus meile liigset stressi tekitab.

Erlis Schönberg, peakokk Lest ja Lammas Resto ja Vetsi tall
Meie ettevõtte nii köögi kui ka saali hästi selga sobiv tekstiil on SMILETEXi tiimi poolt meile selga istutatud. Valikut ei olnud keeruline teha, kuna ühise keele leidis köök ja saal väga ruttu. Nii mõnelgi mehel kasvasid kokajakki kandes selga tiivad, rüht oli sirgem ja enesekindlust tuli juurde. Teksajakk ja militaarse tooniga põll pani tiimi ühiselt hingama ja rütmis käima. Avatud terassil ürdipeenras askeldades naudivad kõik tähelepanu kas kööki söödavaid õisi korjates või moijto jaoks münti näpistamas. See vorm loob meekonna tunde ja paneb personali särama.